Gotowanie – męska rzecz

gotowanie

Mężczyzna w kuchni to już nie tylko smakosz gotowych dań, ale też często ich twórca, który odnajduje w gotowaniu pasję i przyjemność. Do lamusa odchodzi także stereotyp mężczyzny stawiającego na wciąż te same, dobrze znane potrawy i stroniącego od nowości. 32% respondentów deklaruje nawet, że mężczyźni radzą sobie w kuchni lepiej od kobiet.[1] Obecnie wielu panów poszukuje inspiracji oraz pomysłów na dania bardziej różnorodne, czasem z niecodziennymi, zaskakującymi dodatkami. Radość sprawia im zarówno sam proces gotowania, jak i świadomość, że potrawa zyskała uznanie w oczach ukochanej, rodziny czy znajomych. Z kolei w codziennym zabieganiu wielu z nich ceni sobie, gdy prostota przygotowania łączy się z możliwością uzyskania wyjątkowego efektu kulinarnego.

Panowie coraz chętniej przebywają w kuchniach i to nie tylko w restauracjach, jako ich szefowie, ale również w domach – jako kulinarni maestro. Gotowanie jest obecnie nie tylko popularne, ale po prostu męskie. Gotują zarówno single dla przyjaciół, zakochani dla swoich wybranek, jak i ojcowie rodzin. Okazji nie brakuje i właściwie każdy dzień może stać się męską, kulinarną przygodą. Kuchnia jest terytorium dającym mężczyznom możliwość sprawdzenia i wykazania się, ale też okazania troski najbliższym – gdzie tata może zwycięsko pokonać niechęć małego niejadka przygotowując kolorową, zaskakującą potrawę, a zakochany trafić przez żołądek do serca kobiety. Z kolei, gdy w drzwiach pojawiają się niespodziewani goście, kuchnia staje się torem wyścigowym, a wtedy panowie doceniają dania proste i szybkie w przygotowaniu, ale jednocześnie efektowne. Nie zapominajmy, że kuchnia to także miejsce, gdzie mężczyźni mogą wypróbować wiele najnowszych gadżetów, co jest dla nich istotnym argumentem.

23% badanych przez Ogólnopolski Instytut Badań Rynkowych i Społecznych na zlecenie marki Lubella zadeklarowało, że według nich panowie w kuchni przejawiają odwagę w eksperymentowaniu z nowymi recepturami.[2] Mężczyźni w kuchni czują się więc coraz bardziej swobodnie, pewnie i po prostu dobrze. Jak prawdziwi odkrywcy szukają wciąż nowych inspiracji. Kuchnia to dla nich pole do przeprowadzania eksperymentów kulinarnych z różnorodnymi, zaskakującymi smakami. Różnią się one jednak od innych eksperymentów tym, że można je przeprowadzać właściwie bez końca, za to wciąż uzyskiwać pyszne i pożądane rezultaty.

Makaron – tysiące inspiracji dla każdego mężczyzny

Przystawki, dania główne, sałatki, a nawet deserowe dania na słodko – makaron daje naprawdę szerokie pole do popisu. Już samo bogactwo makaronowych kształtów przyprawić może o zawrót głowy. Od cieniutkich nitek, przez klasyczne spaghetti i eleganckie pappardelle, aż po zakręcone świderki, muszelki czy płaty wykwintnej lasagne. Nie sposób wymienić wszystkie rodzaje makaronu. Jego dodatkowa zaleta to także fakt, że jest prosty i szybki w przygotowaniu, a ponadto można go łączyć z najróżniejszymi dodatkami, uzyskując niebanalny smak gotowej potrawy.

Zanim jednak przystąpimy do realizacji kulinarnego planu z makaronem w roli głównej, trzeba wybrać odpowiedni produkt, a następnie odpowiednio go przygotować. Makaron dobrej jakości to dla nas gwarancja, że po ugotowaniu pozostanie należycie twardy, doskonale sprężysty, nie sklei się i zachowa swój piękny kolor. Będzie też doskonale smakował i apetycznie prezentował się na talerzu.

Wymagania, jakie przed nim stawiamy doskonale spełniają makarony Lubella. Oferują bogactwo kształtów inspirujących do tworzenia najróżniejszych makaronowych potraw. Powstają z najwyższej jakości pszenicy, której specjalny proces mielenia i suszenia powoduje, że są twarde, doskonale sprężyste i nie sklejają się po ugotowaniu. Produkty Lubella idealnie nadają się zarówno do dań głównych, zup, jak i sałatek. Wystarczy zatem wybrać ulubioną formę makaronu, dodatki, zainspirować się z Lubellą i stworzyć wymarzone danie!

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz