Czym powinna charakteryzować się dobra burgerownia?

Biznes gastronomiczny jest już na tyle rozwinięty, że dzisiaj otwierający burgerownię mają sporą konkurencję. Jeżeli jednak gotowanie to Twoja pasja, a receptury, które miałeś okazje przetestować na rodzinie i znajomych wzbudziły zachwyt i zostały dopracowane do perfekcji, czas na ten odważy krok. Zakładasz burgerownię? Już na samym początku dowiedz się, co powinno wyróżniać dobry lokal na tle innych!

Składniki wysokiej jakości to podstawa

Tym, co powinno dziś wyróżniać każdy dobry lokal gastronomiczny, jest bez wątpienia wysoka jakość wyselekcjonowanych składników. Oczywiście są one droższe od pozostałych, ale przewyższają je także smakiem. Współczesny konsument przykłada ogromną wagę do tego, co je. Zatem osoby, które z oczywistych względów omijają burgerowe sieciówki szerokim łukiem, niekoniecznie chcą rezygnować też z pysznych przekąsek. Po prostu szukają dla nich zdrowszej, bardziej atrakcyjnej alternatywy. Spraw, aby znaleźli ją u Ciebie!

Co tak naprawdę rozumiemy przez dobre składniki? Żadnych gotowców! Zakup gotowych krążków „mięsa” (piszemy w cudzysłowie, bo po przestudiowaniu składu produktu, zazwyczaj widać, że występuje ono tylko w znikomej ilości) może kusić. Owszem, takie danie przygotujesz ekspresowo (wystarczy podgrzać), ale to nie będzie prawdziwy burger.

Źródło: https://zlapbule.pl/

Zamiast tego postaw na czystą wołowinę lub drób, które sam zmielisz u siebie w lokalu. Do mięsa dobierz odpowiednie przyprawy. Smak i zapach takiego wkładu do burgera jest rewelacyjny! To samo dotyczy pozostałych składników – świeżych warzyw, sosów i oczywiście pieczywa. Gotowe czy mrożone bułki są absolutnie zakazane. Najlepiej, abyś wypiekał je sam, choć możesz też składać zamówienia w lokalnej piekarni.

Lokal z charakterem – czyli liczy się wystrój wnętrza i sposób serwowania dań

Dzisiaj burgery urosły do rangi dań obiadowych i są nie tylko pakowanymi w papierki fast foodami. Podawane z dodatkami – grubo ciachanymi frytkami, sosami, sałatkami są niezwykle pożywne i wartościowe (gdy przygotowujesz go z dobrych składników, o czym już pisaliśmy). Sposób serwowania burgera ma znaczenie, dlatego już na początku zastanów się, co będzie wyróżniało Twoją burgerownię. Burger na drewnianej desce? A może na metalowej czy kamiennej tacce? Serwetki w czerwoną kratę, a może papier gazetowy? Niech sposób podania dania koresponduje ze stylem lokalu. Co do niego, również istotny jest wygląd.

Dlatego warto poświęcić nieco czasu na dobór mebli i dodatków. Ma być tradycyjnie, nowocześnie, nietypowo? Sprawę załatwia neony na ścianach, żarówki Edisona na długich kablach, wygodne stoły, krzesła i loże. Może telewizor do oglądania meczów? Albo automaty do gier? Zastanów się, czy miejsce, do którego zapraszasz gości, ma koncentrować się wyłącznie wokół jedzenia, czy oferować też dodatkowe rozrywki.

 

Rekomendowane artykuły

Dodaj komentarz